366 woningen Westerdokseiland

Aan de Zuidelijke IJ-oever ten noordwesten van de historische binnenstad is het vroegere spoorwegemplacement opnieuw ingericht tot een variatie van wonen, werken en ontspannen.

Feiten & cijfers

Opdrachtgever
Wodan CV
Architect
Jeroen Schipper, Art Zaaijer Architecten, MVRDV en Bosch Architects
Constructeur
Smit Westerman BV
Omvang
49.850 m² bvo
Periode uitvoering
33 maanden
Oplevering
april 2009
Projectcategorieën

Er is gekozen voor functioneel ruimtegebruik in de vorm van ondergrondse parkeerruimte en cours (binnenplaatsen). De aanzichten zijn bepaald aan de hand van omliggende bebouwing. Dit zorgt voor een afwisselend, doch uniform beeld. Het plan kenmerkt zich door een hoge dichtheid en een grote verscheidenheid aan woningtypologieën.

Begin 2006 is de Bouwcombinatie Westerdok, een samenwerking van Boele & van Eesteren en Kondor Wessels Amsterdam, gestart met de realisatie van het project VOC Cour op het Westerdokseiland in Amsterdam. Dit project, gerealiseerd voor de opdrachtgever Wodan c.v., bestaat uit 236 koop- en 130 huurappartementen, 4 commerciële ruimten en een parkeerkelder. Binnen de totale ontwikkeling worden op het Westerdokseiland in Amsterdam in totaal ca. 1000 woningen gerealiseerd. 

 

Binnen de 130 huurappartementen is blok 6 (55 huurappartementen) speciaal ingericht voor zorg, te weten:

10 miva woningen

25 seniorenwoningen

20 zorgwoningen

Onder het door de 14 bouwblokken omsloten courdek bevindt zich de parkeerkelder. Hierin zijn parkeerplaatsen en garageboxen gerealiseerd. Het courdek, dat voorzien is van bestrating en boomvakken, moet een ontmoetingsplek worden voor de bewoners. De bouwblokken zijn ontworpen door 4 verschillende architecten. Het betreft Bosch architects, Jeroen Schipper architecten, MVRDV en Zaaijer Art architecten. Hun ontwerpen gaan samen op in één geheel en vormen zo een uniek bouwwerk op het Westerdokseiland. De verschillende blokken die constructief zijn opgebouwd uit in het werk gestorte betonwanden, kolommen en breedplaatvloeren, zijn voorzien van gemetselde gevels. In deze gevels zijn grote raampartijen opgenomen met houten en aluminium kozijnen. Hierdoor hebben de bewoners een uitzicht over het centrum van amsterdam. Deze ligging nabij het centrum en het centraal station van Amsterdam dragen voor de nieuwe bewoners bij aan de aantrekkelijkheid van het project.

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

  • Contact

  • Kondor Wessels Amsterdam bv
    Naritaweg 142, 1043CA Amsterdam
    Postbus 58002, 1040HA Amsterdam
    T +31 20 851 18 00
    F +31 20 851 18 01

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.