Verbouw Theater De Nieuwe Liefde

Restauratie / renovatie van een oud wijnpakhuis tot centrum ‘De Nieuwe Liefde', een centrum voor Debat Bezinning en Poëzie.

Feiten & cijfers

Opdrachtgever
Amerborgh Monumenten bv
Architect
Wiel Arets Architects
Constructeur
Zonneveld Ingenieurs bv
Omvang
ca. 1.634 m² bvo
Periode uitvoering
ca. 10 maanden, start april 2010
Oplevering
februari 2011 inclusief meerwerk
Contact
Projectcategorieën

Het centrum biedt een podium aan voor lezingen, debatten, presentaties en concerten. Ook zijn er film-, poëzie- en theatervoorstellingen. Er is onder meer een grote zaal voor 230 bezoekers, twee kleinere zalen en een besloten café-restaurant. Bijzonder aan dit project is het zeer hoge en moderne afwerkingsniveau in contrast met de monumentale elementen. Tevens zijn de zalen op hoogwaardige wijze geïsoleerd tegen geluidsoverdracht.

In het pand is asbest aangetroffen o.a. in de CV-ruimte, toilet, opslag kantine, badkamer, woonkamers, slaapkamers en overloop en dak achterzijde. Dit is voorafgaand aan de renovatie gesaneerd.

Het voormalig WIJNPAKHUIS is ontworpen voor de firma Ferwerda & Tieman door de architect L.J. Neumeyer in 1903 en gebouwd in 1904. Het gebouw is uitgevoerd in een Eclecticistische trant waarin diverse stijlinvloeden herkenbaar zijn zoals de Neo-Renaissance (tuitgevel met halfrond fronton) en de Art Nouveau (hoefijzerboog). Het pakhuis deed tevens dienst als proeflokaal. Deze proeflokalen bevonden zich op de verdieping onder de tuitgevels. In de meest linker travee bevindt zich het trappenhuis. De vroege betonconstructie (systeem Monier) is in vorm vergelijkbaar met een houten spantconstructie. Het wijnpakhuis heeft later dienst gedaan als parochiehuis van de R.K kerk De Liefde en als bioscoop.

Meer weten over dit project?

Contact Kondor Wessels Amsterdam »

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

  • Contact

  • Kondor Wessels Amsterdam bv
    Naritaweg 142, 1043CA Amsterdam
    Postbus 58002, 1040HA Amsterdam
    T +31 20 851 18 00
    F +31 20 851 18 01

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.