icon-arrow-right
HomeProjecten Meesterlijke restauratiewerkzaamheden in het Centraal Station Amsterdam

Meesterlijke restauratiewerkzaamheden in het Centraal Station Amsterdam

Centraal Station, Stationsplein Amsterdam

Nooit meer gehaast of rennend door het Centraal Station in Amsterdam. Het station is er om even te blijven. Om even iets te halen op de horecaboulevard en anders toch zeker om even stil te staan en omhoog te kijken. In opdracht van NS Stations heeft Kondor Wessels Amsterdam samen met gespecialiseerde restaurateurs, van de boulevard en de wachtkamers iets ongelooflijk bijzonders gemaakt. 

Naar een ontwerp van Cuypers werd het Centraal Station in 1891 gebouwd. Toen in de jaren ’50 en ’60 het station werd verbouwd, werden muurschilderingen, decoraties en zandstenen achter dikke lagen stuc weggewerkt. Met grootse voorzichtigheid en oprechte nieuwsgierigheid is dat in 2016 laagje voor laagje weggehaald. Voor de restaurateurs was het verrassing na verrassing zodra er een oorspronkelijk element tevoorschijn kwam.

Er is gesloopt en gedemonteerd, maar er is vooral veel tijd geïnvesteerd in meesterlijke renovatie-, en restauratiewerkzaamheden. Zoveel mogelijk is er gewerkt met oorspronkelijke materialen. De zandstenen komen zelfs uit de groeve in Bad Bentheim waar Cuypers de stenen vandaan had. Maar boven de deur van wachtkamer 3eklasse was niet meer te achterhalen wat de oorspronkelijke tekst is. Het team van restaurateurs heeft vanuit een samen besloten tot een dichtregel van Jan van Nijlen: ‘Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen.’

Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken is er regelmatig ook ’s nachts gewerkt. In maart 2017 is het project opgeleverd.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  NS Stations
 • Omschrijving uitgevoerde restauratiewerkzaamheden
  Het realiseren van opgangen, renovatie, restauratie en bouw van promenades naar de horecagelegenheden op het eerste perron aan de weerszijden van de Cuypershal
 • Omvang
  Horecaboulevard Oost 468 m² bvo Horecaboulevard West 919 m² bvo
 • Periode uitvoering
  mei 2016 t/m maart 2017
 • Projectcategorieën
  Renovatie en onderhoud
  Utiliteitsbouw
+