icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 09 maart 2021

Vervallen scheepswerf wordt groene stadswijk aan het water

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. In 2006 werden de handtekeningen gezet onder plannen om de vervallen scheepswerf bij Spaarndam te ontwikkelen tot woongebied. Begin 2021, vijftien jaar later, zijn alle 311 huizen van de nieuwe woonwijk SpaarneBuiten verkocht.

Een wijk voor de toekomst

Er waren visionairs voor nodig. Mensen die door de lelijke hallen heen konden kijken en gevoel kregen bij de historische locatie van de oude scheepswerf. Ontwikkelaars die niet terugschrokken voor de vervuilde grond die de scheepswerf achter had gelaten, maar die voor zich zagen hoe mooi het kon worden. De beide projectontwikkelaars Kondor Wessels Vastgoed en VolkerWessels Vastgoed en aannemer Kondor Wessels Amsterdam vonden elkaar in zulke vergezichten. Ook de gemeente Haarlemmermeer speelde hierin een sleutelrol. Sterker nog, ze deelden de wens om dit wat verloren gebied terug te geven aan de samenleving.

Dat is juist waar we enthousiast van worden. Gebiedsontwikkeling gaat om het creƫren van een nieuwe en duurzame toekomst en daarbij gaan we complexe opgaven bepaald niet uit de weg. Dat gaat niet alleen om bouwen, maar vooral om de juiste balans tussen wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Zodat een plezierige wijk van en voor mensen ontstaat.
Willem Gaymans, directeur van Kondor Wessels Vastgoed
Kondor-Wessels-Amsterdam-Spaarnebuiten-Directie.jpeg
Vlnr: Otto van der Pluijm, Willem Gaymans en Frank Aalders. Foto: EAS Fotografie

Differentiatie aan woningen

In totaal bestaat SpaarneBuiten uit 311 woningen met een prettig gedifferentieerd aanbod in diverse prijsklassen, van appartement tot vrijstaande stadsvilla. De variatie in grootte en architectuur biedt een veelzijdig beeld en maakt de wijk geschikt voor mensen in verschillende levensfasen. De voormalige scheepswerf is omgebouwd tot jachthaven, als blijvende herinnering aan de rijke historie van deze locatie.

Een project als dit kun je niet alleen doen. Dat moet samen met partijen die je visie delen. We zagen gezamenlijk voor ons hoe dit gebied een economische impuls kon betekenen voor de omgeving. Bovendien hebben we hier zo duurzaam mogelijk gebouwd. Ook dat is zorgdragen voor de toekomst van de mensen die hier komen wonen.
Frank Aalders, directeur van Kondor Wessels Amsterdam

Duurzame concepten

Veertig twee-onder-een-kapwoningen en 109 rijtjeshuizen zijn gebouwd met het duurzame prefabconcept PlusWonen. Dit concept voldoet aan de steeds hogere eisen van een gezond woonklimaat en biedt ook ruimte voor ouderen om langer thuis te blijven wonen.

Drieëntwintig koopwoningen met een door de gemeente vastgestelde maximale VON-prijs zijn gebouwd met het MorgenWonen-concept. Dit zijn eveneens prefab-huizen, die comfortabel, gezond en betaalbaar zijn. Deze woningen zijn van zeer hoge kwaliteit, onderhoudsarm en bezitten het Nul-op-de-Meter-keurmerk. Een nog hoger niveau van duurzaamheid hebben de vijf passiefhuizen. Door een uitgekiend ontwerp heeft een passiefhuis maar heel weinig energie nodig om te verwarmen. Het energieverbruik in een passiefhuis ligt ongeveer vier keer lager dan in een gemiddelde woning. De woningen beschikken onder andere over schilisolatie, drievoudig glas in aangepaste kozijnen en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. In de winter houden zij warmte vast, in de zomer blijven zij koel.

Kondor-Wessels-Amsterdam-Spaarnebuiten-01.jpeg

Lange adem

Kondor Wessels Amsterdam is expert in stedelijk bouwen. Ze zijn gewend mee te bewegen met de uitdagingen van elke dag zonder de grote lijn uit het oog te verliezen. “De grote lijn én met lange adem”, lacht Aalders. “We hielden natuurlijk rekening met tegenslag of vertraging, maar dat het vijftien jaar zou duren, hadden we niet voorzien.” Een eerste grote hobbel om te nemen was de zwaar vervuilde grond. “Asbest. Het kostte anderhalf jaar om te saneren. En als je dan nu ziet wat voor fijne wijk het is geworden, gezond en groen! Echt een genot om rond te lopen.”

Positief

Het ambitieuze project is over een periode van tien jaar stap voor stap uitgevoerd. De bouw heeft ook vijf jaar stilgelegen vanwege juridische procedures. Bij een grootschalig project als dit zijn mensen vaak bezorgd om de impact op de natuur en de omgeving. Dat was hier niet anders. Gaymans: “Bezorgdheid komt voort uit betrokkenheid, dat moet je op waarde schatten. We zijn uiterst zorgvuldig omgegaan met de belangen van natuur, bewoners en omgeving. Daarom zijn we ook heel blij dat we dit prachtige project nu zo positief kunnen afsluiten.” Het avontuur van de drie VolkerWessels-ondernemingen begon in 2006 op een lelijke en zwaar vervuilde scheepswerf. Vijftien jaar later is SpaarneBuiten een schone, groene stadswijk met weidse uitzichten, waar je ’s avonds aan het water de zon ziet ondergaan. Zoals we al zeiden: het duurt even, maar dan heb je ook wat!