icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 15 februari 2018

High end modulair wonen in crossroads

AMSTERDAM - Waar wegen en mensenstromen elkaar kruisen krijgt de skyline van Sloterdijk een frisse, groene en dynamische boost.

Crossroads

Team Crossroads won de grootste Amsterdamse woningbouwtender tot nu toe. Met een opgave van ruim 30.000 m2 geeft Crossroads antwoord op de steeds harder groeiende vraag naar goede, duurzame en betaalbare woningen in de randstad. Een natuurvriendelijker Amsterdam is een doel van Crossroads. Met polderdaken en groene terrassen en gevels.

 

Crossroads realiseert een ongekende stedelijke leefkwaliteit met een prachtige architectonische uitstraling. Door de modulaire opbouw heeft de toren een optimale flexibiliteit en differentiatie. Daarnaast komen er publieke voorzieningen, gericht op de buurt en bewoners. Speerpunten zijn ruimtelijke kwaliteit en het waarborgen van sociale veiligheid.

Het geheel met twee markante woontorens refereert aan een uitgeslepen rots in een groene vallei, die naar boven allengs smaller en hoekiger wordt.

Crossroads

Op en rond het 2e maaiveld groeit beplanting langs de torens. Deze Green Hug zorgt voor klimaatbeheersing, opvang van overtollig water, geluidsdemping en verbetering van de luchtkwaliteit.


Het regenwater stroomt langs de gevels en terrassen naar beneden, uitstromend in een bassin in de gedaante van een spiegelende vijver met lelies in The Secret Garden. Op deze mysterieuze verblijfsplek onder de Hemboog ontmoeten mensen en natuur elkaar in een industrieel landschap. The Secret Garden verbindt beide woongebieden. In deze tuin zijn groene terrassen, een vlonderbrug, een looppad door het water, lichtkunst en kunstlicht. Hier zullen telkens wisselende kunstenaars hun werk tonen.

 

De westelijke glazen toren van 90 meter hoog is rank en rechthoekig, met opengewerkte hoeken voor een maximaal uitzicht. De oostelijke toren is 40 meter hoog en is de studententoren. Deze is dynamisch opgebouwd uit verschoven blokken. Bij de entree, die zich aan de stations-zijde bevindt, zijn alle faciliteiten geconcentreerd.

Behalve de verschillende state of the art technieken die worden toegepast op het gebied van akoestiek, klimaatbeheersing en waterberging, is het bijzonder dat zelfs sturing op woonlasten mogelijk is.

 

De bouw wordt eind 2019 gestart.

 

Team Crossroads is een samenwerking tussen TBD en MVSA Architects, met als partners Kondor Wessels Amsterdam, Delva Landscape Architects, De Dakdokters, VIAC en Klimaatgarant.

Crossroads